Sagan vyhral 2. etapu Okolo Ománu a je na čele celkového poradia

12.02.2013 Celý región

Al Bustan 12. februára (TASR) - Slovenský reprezentant Peter Sagan triumfoval v utorok v 2. etape cyklistických pretekov Okolo Ománu, ktorá viedla z Fanja in Bidbid do Al Bustanu a merala 146 km. Jazdec tímu Cannondale uspel v záverečnom špurte, keď na druhé a tretie miesto odsunul Tonyho Gallopina (RadioShack-Leopard), resp. Martina Elmigera (IAM). Sagan sa triumfom prepracoval aj na čelo celkového poradia pretekov.

"Som veľmi šťastný. Je to moje prvé tohtosezónne víťazstvo. Taktiež je to veľmi dôležitý triumf pre Cannondale. Prvý pre nový tím, takže z nás opadol ten tlak. Mal som dobrý finiš, cítil som sa dobre a myslím, že moja forma sa stupňuje," uviedol Sagan pre cyclingnews.com.

"Som už oveľa pokojnejší a rovnako aj všetci v našom tíme. Cítim, že sa pomaly dostávam do formy, čo je pred jarnými klasikami len pozitívna správa. Bol to skvelý zážitok, celý tím sme odviedli kus práce a pred pretekmi sa dohodlo, že dnes sa pôjde na mňa. Zajtrajšia tretia etapa je pre mňa známa, veď som ju vlani vyhral, takže by som sa chcel pokúsiť o repete. Záver etapy je mierne do kopca, tak mi držte palce," skonštatoval pre svoju webstránku Sagan.

V utorkovej etape sa dostali do úniku Bobbie Traksel z tímu Champion System a japonský cyklista Tomohiro Kinošita. Tento tandem si dokázal vytvoriť dokonca náskok 6:20 minúty, ale 38 km pred cieľom a pred prvým stúpaním sa znížil na štyri minúty. Oboch však dostihol hlavný pelotón ešte pred prvou horskou prémiou a do cieľa už prišiel spoločne.

"Po zostupe to bolo ťažké. Nibali zaútočil s dvoma ďalšími pretekármi a nikto nechcel pracovať. Išiel som do čela pelotónu, no nikto sa nepripojil. Tak som na poslednom krátkom stúpaní zrýchlil a dobehol som ich. Potom som zaútočil sám a prišiel som do cieľa," Sagan opísal rozhodujúce momenty etapy.

"V dnešnej druhej etape ušiel na začiatku tandem Kinošito a Traksel, avšak na 120 kilometri v prvom kopci sme ich pohltili, hlavne aj zásluhou nášho tímu, pretože sme ťahali vpredu. V druhom kopci odpadli aj nejakí špurtéri a tesne pred cieľom boli dva menšie kopčeky. Prvý bol asi kilometer dlhý, kde odišla desaťčlenná skupinka, ale s Cancellarom sme to ustrážili. Po zostupe to bolo ťažké. Nibali zaútočil s dvoma ďalšími pretekármi a nikto nechcel pracovať. Išiel som do čela pelotónu, no nikto sa nepripojil. Tak som na poslednom krátkom stúpaní zrýchlil a dobehol som ich. Potom som zaútočil sám a prišiel som do cieľa," dodal Sagan.

Druhý slovenský pretekár Peter Velits obsadil 19. priečku, keď na Sagana stratil jedenásť sekúnd a v celkovom poradí sa posunul na desiate miesto (+21 s).

Výsledky 2. etapy (Fanja in Bidbid - Al Bustan, 146 km): 1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 3:48:36 h, 2. Tony Gallopin (Fr./RadioShack-Leopard), 3. Martin Elmiger (Švaj./IAM), 4. Vicenzo Nibali (Tal./Astana) všetci +5 s, 5. Zdeněk Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick Step), 6. Christopher Froome(V.Brit./SKY) obaja +7, ... 19. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step) +11

Celkové poradie:
1. Peter SAGAN (SR/Cannondale Pro Cycling) 7:53:25 h, 2. Tony Gallopin (Fr./RadioShack Leopard) +9 s, 3. Martin Elmiger (Švaj./IAM Cycling) +11, 4. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +15, 5. Nacer Bouhanni (Fr./FDJ) +17, 6. Christopher Froome (V.Brit/Sky) rovnaký čas, ... 10. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step) +21
 

Vyberte región